Буйабєс (фр. Bouillabaisse) або марсельська уха - традиційна страва французької кухні, рибний суп, притаманний для середземноморського узбережжя Франції. Буйабєс є оригінальним прованським рибним супом, найбільш поширеним в Марселі.
Історично буйабес був традиційною стравою марсельських рибалок і готувався з риби, що залишилася ввечері після продажу. Однак завдяки його популярності, а також розвитку туризму на середземноморському узбережжі Франції, ресторанна кухня Марселя створила кілька вельми дорогих його різновидів, з використанням омарів та інших дорогих морепродуктів. Супи, приготовані таким чином, можуть коштувати до 150-200 євро за тарілку в деяких прованських ресторанах.
Цікаво, що існує старовинна французька легенда, згідно з якою давньогрецька богиня Афродіта щодня готувала буйабесс для свого чоловіка Гефеста.