Норвезька кухня

Норвезька кухня та особливості приготування їжі були сформовані багатовіковими традиціями куховарства, ландшафтом країни, кліматом та наявністю природних ресурсів. Прибережні води забезпечують різноманітним вибором риби, що є головною складовою традиційних норвезьких страв.

"Я впевнений, що моя музика має присмак тріски." Е́двард Гагеруп Гріг, норвезький композитор (1843-1907)
Photo Caption

Норвежці їдять багато риби, тому що вони живуть дуже близько до моря. Води, що омивають береги Норвегії багаті на тріску, оселедець, мінтай, пікшу, скумбрію та інші види риб. Лосось є у річках уздовж узбережжя, а також вирощується на рибних фермах. Норвегія є одним з провідних світових виробників лосося, який експортується в Європу та Сполучені Штати. Влітку норвежці купують свіжу рибу кожен день на відкритих рибних ринках. Тріска є найбільш численною рибою на місцевих ринках, що робить ії практично національним символом Норвегії. Жартома тріску називають "лобстер бідної людини." За багато років до існування холодильників та морозильників, норвежці використовували різні способи зберігання риби та м'яса протягом зими - сушіння, засолювання, квашення та копчення.

19 грудня кожного року відзначається день норвезької національної різдвяної страви "Лютефіск" (Lutefiskens dag). Сушена тріска лежить в лужному розчині три доби, після чого стає м'якою і ніжною. Потім її на пару днів вимочують в проточній воді, а після готовий продукт варять або запікають у духовці. Любителі лютефіска стали героями численних жартів з боку скептиків, які порівнюють його з чим завгодно, від щурячої отрути до зброї масового ураження)). Це приклад їжі, смак якої ні на що не схожий, але при цьому викликає настільки сильні емоції, що буквально відправляє людину в нокаут!
В день перед Різдвом в Норвегії всі готуються до сімейного яскравого теплого свята. Ввечері дорослі та діти будуть пригощатися традиційними різдвяними стравами: свинячими реберцями ріббе (ribbe), рибним лютефіском (lutefisk) та солодощами. Із закінченням вечері настає довгоочікуваний момент Святвечора - малюки рушають до ялинки, щоб, нарешті, розгорнути подарунки, а в двері вже стукає Юленіссен (Julenissen), норвезький різдвяний гном, що заходить в будинок з питанням: «Чи є тут гарні діти ? » В норвезькому домі завжди для Юленіссена на Різдво готують мисочку смачної рисової каші.
В нашій кулінарній книзі наведені рецепти які створені відомими шеф-кухарями Норвегії, США, Данії, Великобританії та Італії.